Hellevuur

Naomi kijkt voor de zoveelste keer naar de Klokkenluider van de Notre Dame. Ze zit op haar vaste plekje op de bank en laat het lied van Rechter Frollo over zich heen komen.

Rechter Frollo is een ongeneerd akelige Bad Guy, een nare asceet in het zwart met een zwart paard en een fraaie bas-baritonstem. Slechte tekenen alom, zeg maar. Hij haat zigeuners en kijkt in zijn rechtvaardige toorn niet op een lijk meer of minder.

Frollo. Claude Frollo.

Frollo. Claude Frollo.

Dan verschijnt echter Esmeralda! De gebochelde klokkenluider Quasimodo (in deze versie is hij doof noch mensenhater en bovendien tenor) wordt, op zijn eerste expeditie buiten de Notre Dame, wreed bejegend door het gepeupel van Parijs. De enige die hem te hulp schiet, tegen het uitdrukkelijk verbod van Frollo in, is de mooie en integere zigeunerin Esmeralda. Ze bevrijdt Quasimodo en vlucht de Notre Dame in, waar ze kerkelijk asiel krijgt.

Frollo laat de kerk omsingelen want hij weet dat ze zal proberen te ontsnappen: een zigeunerin kan niet leven in gevangenschap <insert Stehgeiger here>. Dan trekt hij zich terug in het Paleis van Justitie waar hij, in een volledig ongemeubileerd vertrek, een woest lied zingt.

Hij begint met het aanroepen van de maagd Maria. Hij wil haar graag herinneren aan zijn rechtschapenheid en sterke wil. Hij zit wel ergens mee: waarom toch, Maria, ziet hij de hele tijd het onreine gelaat van de zigeunerin voor zich? Waarom ziet zijn geestesoog haar sensueel kronkelen in de vlammen van de haard?

Rode monniken zonder gezicht. Aargh.

Frollo, deugt, ook al is hij momenteel omringd door monniken zonder gezicht die Mea Culpa zingen! Het is allemaal Esmeralda’s schuld, zij brengt hem in bekoring met haar heerlijk ruikende haar en haar ontuchtig wiegende heupen en haar onnatuurlijke zigeuner-aantrekkingskracht! Moeder Gods, er zit maar eén ding op –

Dan klopt een soldaat op de deur. Esmeralda is ontsnapt!

Na dit nieuws gaat Frollo helemaal door het lint:

Het vuur laait, de haan kraait.
Zigeunerin vertel: kies mij of
jouw uur slaat, ik stuur je naar de hel!

Heer schenk haar genade
Heer schenk mij genade
want zij wordt van mij of van de hel!

We krijgen en passant een uitputtende tour van Frollo's open haard.

We krijgen en passant een uitputtende tour van Frollo’s open haard.

Heftige shit. Dat vindt Naomi ook want zij kijkt met bedachtzame blik mijn kant op en vraagt:
“Mama, waar gaat dit lied over?”
“Nou, eh…” zeg ik.

Zondebesef, ascese, volwassen seksualiteit. Geloof aan hekserij. Een machtige man die niet tegen z’n verlies kan. Moordlust (gedeeltelijk verdrongen). Discriminatie op basis van ras en cultuur, rape culture, seksisme, machtsverschillen in een standenmaatschappij. Algehele zakkenwasserigheid van een bas-bariton in een zwarte jurk.

“Nou, eh,”  zeg ik, eén twee drie in Godsnaam, “aan de ene kant vindt Frollo Esmeralda slecht omdat ze een zigeunerin is, en hij haat zigeuners, toch? Maar aan de andere kant vindt hij haar zo mooi en aantrekkelijk dat hij wel met haar zou willen zoenen. Daar raakt hij van in de war en daarom wordt hij boos. En hij geeft haar de schuld dat hij boos wordt. Dat doen mensen soms.”

Naomi kijkt me, nog steeds bedachtzaam, aan.
“Begrijp je dit, liefie?”
“Ehm… een ietsiepietsie,” zegt ze.
“Het is ook moeilijk,” zeg ik.

Ze kijkt weer naar het beeldscherm. Rechter Frollo fakkelt Parijs af en vermorzelt onschuldigen in zijn zoektocht naar Esmeralda.

“Mama, wat is de hel?”
“Nou, eh…” zeg ik.

Advertenties

Een gedachte over “Hellevuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s