Een last-minute aanrader: Baas Ubu 2nd revised ed.

Op 24 december  is de laatste voorstelling van Baas Ubu in theater Imperium in Leiden. Ga erheen, mensen. Kerstavond is zo’n suffe tussendooravond, de feestelijkheden zijn nog niet begonnen maar alle boodschappen zijn al gedaan; en in deze heidense tijden gaan we ook niet naar de nachtmis dus wat nu? Vier een waarlijk onchristelijke avond door naar Baas Ubu te gaan, het zal zeker helpen om deze anomalie door te komen.

Ooit van Ubu Roi gehoord? Het is een  toneelstuk uit 1896 van Alfred Jarry, en het handelt over Moord, Verraad en Pens.  Baas Ubu moordt zich een weg door het Poolse koningshuis, deelt dukaten uit, elimineert verschillende bevolkingsgroepen, vertienduizendvoudigd (of zo…) de belastingen , en slaat vervolgens op de vlucht voor zowel de Tsaar van Rusland (BRILJANT!! vormgegeven als een GROOT OOG. GEWELDIG!!! En het is zo waar, historisch & spiritueel gesproken!!) als voor zijn eigen getergde volk.

Dat is op zich een verhaal van niks, maar geholpen door de hoogst curieuze formuleringen van het oorspronkelijke stuk en door de mogelijkheden tot fysieke ongein die het verhaal biedt heeft Imperium er echt iets moois van gemaakt. Sokken, pallets, maskers, aardappels, en kippepoten vliegen door de ruimte, acteurs kieperen over zichzelf en elkaar, en een groot gedeelte van het tweede bedrijf is een hilarisch schaduwspel waarin de Eurlog tot zijn essentie wordt teruggebracht (met woest soldatenlied).

Slim, geestig, visueel heel erg geinig en ook nog reflecterend (let eens goed op Maarten…), dit stuk is echt ontzettend leuk neergezet. Een verfrissend kijkje in de ware aard der mensen, voordat je je in de vrede op aarde voor de mensen van welbevinden stort.

Fijne feestdagen, trouwens.

Advertenties

3 gedachten over “Een last-minute aanrader: Baas Ubu 2nd revised ed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s